SEMPOZYUMLAR |
Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Hak ve Özgürlüklerin Sınırlandırılması Rejimleri Sempozyumu
16 Mayıs 2022
Anayasa Mahkemesi Anayasa Yargısı Araştırmaları Merkezi (AYAM) ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Türk Ceza Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Hak ve Özgürlüklerin Sınırlandırılması Rejimleri” konulu iki gün sürecek olan sempozyum 16/5/2022 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi 100. Yıl Kültür Merkezi’nde başladı.
Sempozyumun açış konuşmalarını Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Üzülmez, Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan yaptı.
Açış konuşmasında insani varoluşun temel ilkelerinden özgürlüğün toplumsal hayatın olduğu yerde sınırsız olmadığına değinen Başkan Arslan, temel hak ve özgürlükler ile otorite arasında paradoksal bir ilişkinin varlığına vurgu yaparak “Temel hak ve özgürlükler otoriteye karşı otorite tarafından korunmak durumundadır. Diğer yandan temel hak ve özgürlüklerin korunması, bilhassa hak ihlallerine ilişkin kararların uygulanması kamu gücünün kullanılmasını gerektirmektedir.” dedi.
Alınan tedbirlerin Anayasa’ya aykırı olmaması gerekir
Temel hak ve özgürlüklere yönelik olağan dönemlerdeki sınırlandırmaların mutlaka kanunla yapılması, demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine uygun olması gerektiğinin altını çizen Başkan Arslan, OHAL dönemindeki sınırlamaların ise milletlerarası hukuktan doğan yükümlülüklere aykırılık oluşturmaması, durumun gerektirdiği ölçüde olması ve çekirdek hak ve özgürlüklere dokunmaması gerektiğini kaydetti.
OHAL KHK’larının denetimi
Başkan Arslan, OHAL KHK’larının denetimine ilişkin olarak kamuoyunda oluşturulan yanlış algının aksine bunların denetim dışı kalmadığını, TBMM’ye sunulup kanunlaştıktan sonra açılan iptal davaları ve yapılan itiraz başvuruları kapsamında önemli bir kısmının Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildiğini söyledi.
Başkan Arslan, Anayasa Mahkemesinin bir yandan OHAL tedbirlerinden kaynaklanan yoğun başvuru yüküyle mücadele ettiğini, diğer yandan da bu dönemde temel hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik ilke ve esasları belirlediğini ifade etti.
İstisnai ve geçici olma olağanüstü yönetim usullerinin meşruiyetinin de bir göstergesidir
Başkan Arslan, olağanüstü rejimlerin en önemli özelliğinin geçici ve belli bir süreyle ilan edilen istisnai hâller olarak kabul edilmiş olmalarına dikkati çekerek geçici olması gereken istisna hâlinin kalıcı hâle gelmesiyle, olağanüstünün olağanlaşmasıyla mücadelede anayasa yargısına büyük görev düştüğünü belirtti. Başkan Arslan “Anayasa Mahkemesi baştan itibaren olağanüstü yönetim usullerinin istisnai ve geçici nitelikte hukuki rejimler olduğunu vurgulamıştır.” dedi.
Anayasa Mahkemesi toplumsal gerçeklikten kopuk, fildişi kulede kararlar vermemektedir
Başkan Arslan, Anayasa Mahkemesinin temel hak ve özgürlüklere yönelik sınırlamaları yorumlarken kamu düzeni ile özgürlükler arasındaki hassas ilişkiyi gözettiğini, bu anlamda Mahkemenin benimsediği hak eksenli yaklaşımın, romantik ve sınırsız bir özgürlükçülük olmadığını vurguladı.
Başkan Arslan sözlerine şöyle devam etti: “Mahkememiz hürriyetin ötekilerin hürriyetiyle bir arada korunması gerektiği düşüncesiyle kararlarını vermektedir. Bu amaçla Anayasa Mahkemesi, Mevlânâ’nın adalet tanımında olduğu gibi her şeyi yerli yerine koymaya, herkesin hakkını ve hak ettiğini teslim etmeye çalışmaktadır.”
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan ve Üye Yusuf Şevki Hakyemez’in de oturum başkanlıklarını yapacağı sempozyumda akademisyenler ve Anayasa Mahkemesi başraportörleri ile raportörleri sunumlar yapacak. İki gün sürecek olan sempozyum sekiz oturumda gerçekleştirilecek.
Başkan Arslan’ın konuşma metnine ulaşmak için tıklayınız.
“Temel Hak ve Özgürlüklerin Korunmasında Anayasa’nın Yorumlanması” Konulu Sempozyum
60. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen sempozyumun Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın başkanlığını yaptığı “Temel Hak ve Özgürlüklerin Kapsamının Belirlenmesinde Yorumun Etkisi” konulu 1. oturumu gerçekleştirildi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın sempozyumun ilk oturumundaki konuşmacılara plaketlerini, adından misafir 26 ülkenin Anayasa Mahkemesi temsilcilerine hediyelerini takdim etmesi ile ilk gün programı sona erdi.
Sempozyumun 26 Nisan 2022 tarihli ikinci gününde Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’in başkanlığını yaptığı “Anayasal Hak ve Özgürlüklerin Yorumlanmasında Uluslararası İnsan Hakları Hukukunun Etkisi” konulu 2. oturumu ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın başkanlığını yaptığı “Karşılaştırmalı Hukukta Anayasanın Yorumlanması” konulu 3. oturumu gerçekleştirildi.
Sempozyum, konuşmacılara plaket takdimi ve Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Kadir Özkaya’nın kapanış konuşmasıyla sona erdi.
“İnsan Hakları ve Ceza Adalet Sistemi Açısından Ceza İnfaz Kurumlarının İzlenmesi” Sempozyumu Yapıldı
Sempozyuma Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, TİHEK Başkanı Muharrem Kılıç, yüksek yargı çalışanları, akademisyenler ve hukukçular katıldı.
Program saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Açış konuşmasında insan haklarının hapishanenin kapısında sona ermediğini vurgulayan Başkan Arslan, Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuruların hatırı sayılır bir kısmının cezaevlerinden olduğunu aktardı.
Anayasa Mahkemesi kararlarında hükümlü ve tutukluların Anayasa'da korunan temel hak ve hürriyetlerin tamamına kural olarak sahip olduklarını belirten Başkan Arslan, kişinin hürriyetinden mahrum bırakılmasının doğal sonucu olarak ortaya çıkan durumların ve cezaevlerinde kamu düzeni ve disiplinin sağlanması ihtiyacının bu hakların sınırlandırılmasına neden olduğuna işaret etti.
Başkan Arslan, ceza infaz kurumu idaresinin temel hak ve özgürlüklere müdahale teşkil eden işlem ve eylemlerine karşı, öncelikle infaz hâkimliğine başvurulması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:
“Anayasa Mahkemesine cezaevlerinden yapılan bireysel başvuruların konuları da çeşitlilik arz etmektedir. Tutma şartları bağlamında kötü muamele yasağından özel hayata saygı hakkına, adil yargılanma hakkından ifade özgürlüğüne kadar birçok alanda hak ihlali şikâyetleri yapılmaktadır.”
Adil yargılanma hakkı kapsamında hükümlü ve tutukluların duruşma salonunda bizzat bulunmasının gerekliliğine işaret eden Arslan, şartların zorunlu kıldığı hâllerde ancak video konferans yöntemiyle sanıkların duruşmaya uzaktan katılabildiğini belirtti.
Hükümlü ve tutukluların süreli ve süresiz yayınlara erişebilmesinin engellendiği durumlarda da idari işlemlerin gerekçeli olması gerektiğini belirten Başkan Arslan "Anayasa Mahkemesine göre hükümlü ve tutuluların ifade özgürlüğü ile ceza infaz kurumunun güvenliğinin, disiplininin, düzeninin sağlanması ve mahkûmun ısrarlı ihtiyacı arasında adil bir dengenin sağlanmış olması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Başkan Arslan, antik çağlardan bu yana kamu gücünü kullananların denetime tabi tutulmasının gerekli olduğunun vurgulandığını belirterek cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluları izleyen hapishane görevlilerinin de izlenmesinin temel hak ve özgürlükler bakımından önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Başkan Arslan son olarak sempozyumun başarılı ve verimli geçmesini dileyerek tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti.
Başkan Arslan’ın konuşma metnine ulaşmak için tıklayınız.
Başkan Arslan: Adil Yargılanma Hakkının Korunması Hukuk Devleti Olmanın Bir Gereğidir
Anayasa Mahkemesi Anayasa Yargısı Araştırmaları Merkezi (AYAM) ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğinde “Anayasal Bir Güvence Olarak Silahların Eşitliği İlkesi” konulu sempozyum düzenlendi.
Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’ndaki etkinlik Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın açış konuşmalarıyla başladı.
Rektör Ünüvar yaptığı konuşmada, yargılama makamlarının her iki tarafa aynı mesafede durması gerektiğini ifade ederek silahların eşitliği ilkesinin adil yargılanma hakkının bir parçası olduğunu kaydetti.
Başkan Arslan açış konuşmasında, bu sempozyumda konunun kitabını yazanlarla o kitaplarda ele alınan yargı kararlarının inşasında yer alanları bir araya getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Hukuk devletinin olmazsa olmaz unsurlarından birinin yargılamanın hakkaniyete uygun olarak yapılması olduğunun altını çizen Başkan Arslan, yargılamanın makul sürede sonuçlandırılmasından silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkelerine kadar adil yargılanma hakkının tüm unsurlarıyla korunması gerektiğini ifade etti.
Başkan Arslan, Anayasa Mahkemesinin yargılamanın tüm aşamalarında silahların eşitliği ilkesinin güvence altına alınarak adil yargılanma hakkının korunması gerektiğini zira bunu “hukuk devleti olmanın bir gereği” olarak gördüğünü belirtti.
10-11 Ocak 2022 tarihlerinde dört oturum şeklinde iki gün süren, Anayasa Mahkemesi internet sitesi ve YouTube hesabından canlı yayınlanan sempozyumda akademisyenler ve Anayasa Mahkemesi raportörleri tarafından “Silahların Eşitliği İlkesi ve Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkı”, “Suç İsnadına İlişkin Yargılamalarda Silahların Eşitliği İlkesi”, “İdari Yargıda Silahların Eşitliği İlkesi” ve “Medeni Yargıda Silahların Eşitliği” konularına ilişkin sunumlar yapıldı. Oturumların ardından katılımcılar, izleyenlerin sorularını yanıtladı.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan sempozyumun kapanışında yaptığı konuşmada, silahların eşitliği ilkesinin yalnızca ceza yargılamasında değil idari ve medeni yargıda da geçerli bir ilke olduğunu belirterek adil yargılanma hakkının vazgeçilmezliğine vurgu yaptı. Başkanvekili Gökcan, oturum başkanlarına ve tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti.
Programın sonunda Anayasa Mahkemesi Başkanvekilleri Hasan Tahsin Gökcan ve Kadir Özkaya oturum başkanlarına ve sunum yapan katılımcılara plaket verdi.
Başkan Arslan’ın konuşma metnine ulaşmak için tıklayınız.
BİLİMSEL TOPLANTILAR |
AYM Kararlarının Etkili Uygulanması Projesi Kapsamında 2. Bölge Toplantısı Gaziantep’te Düzenlendi
28 Mart 2022
Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliği ve Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen Anayasa Mahkemesinin “Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi” kapsamında, “Adli Yargıda Bireysel Başvuru Kararları ve İhlalin Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması” konulu 2. bölge toplantısı 28 Mart 2022 tarihinde Gaziantep’te düzenlendi.
Açış konuşmalarını Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Direktörü Christophe Poirel (çevrim içi), Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Yusuf Kaya, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü’nün yaptığı toplantıya Gaziantep Valisi Davut Gül, Anayasa Mahkemesi Başkanvekilleri, Üyeleri, Yargıtay ve Danıştay Üyeleri ile bölgede görev yapan hâkim ve savcılar katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Başkan Arslan, Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuru sayısının endişe verici boyuta ulaştığını belirtti. Bireysel başvurunun geleceğinin iş yükünün azaltılmasına bağlı olduğunu vurgulayarak Anayasa Mahkemesi kararlarında sıklıkla vurgulanan üç hususun çok iyi anlaşılması ve uygulanması gerektiğini dile getirdi.
Başkan Arslan bu hususlardan ilkinin bireysel başvurunun bir temyiz yolu, Anayasa Mahkemesinin de bir süper temyiz mercii olmadığının anlaşılmasına; ikincisinin ihlal kaynaklarının kurutulmasına bağlı olduğunu vurguladı. Bu kapsamda devletin temel hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik negatif ve pozitif yükümlülükleri konusunda özenli davranılması suretiyle başvuru ve ihlal sayılarının azalacağına dikkati çekti. Üçüncü olarak bireysel başvurunun başarısının verilen ihlal kararlarının etkili bir şekilde uygulanmasıyla mümkün hâle geleceğini ifade eden Başkan Arslan, ihlalin kanundan kaynaklandığı veya norm denetiminde temel hakları ihlal ettiği için bir kanun hükmünün iptal edildiği durumlarda da yasama organının hızla harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bireysel başvurunun Türk hukuk tarihinde yapılmış en önemli reformlardan biri olduğunu belirten Başkan Arslan “Bu hak arama yolunun 10 yıllık uygulamasının da insanımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasında hayati bir rol oynadığını göstermektedir.” dedi.
29 Mart 2022 tarihindeki “İdari Yargıda Bireysel Başvuru İhlal Kararları ve İhlalin Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması” konulu toplantının açış konuşmalarını Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Metin Kahraman, Avrupa Konseyi İşbirliği Programları Birimi Başkanı Lilja Gretarsdottir (çevrim içi) ve Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Kadir Özkaya yaptı.
Gün boyu süren oturumların ardından Anayasa Mahkemesi Üyesi Hicabi Dursun’un kapanış konuşmasıyla bölge toplantısı sona erdi.
Başkan Arslan’ın konuşma metnine ulaşmak için tıklayınız.
AYAM ile Bilkent Üniversitesi İş Birliğinde “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda İş Yükü ve Çözüm Önerileri” Konferansı
1 Mart 2022
AYAM ile Bilkent Üniversitesi İş Birliğinde “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda İş Yükü ve Çözüm Önerileri” Konferansı
Anayasa Mahkemesi Anayasa Yargısı Araştırmaları Merkezi (AYAM) ile Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi iş birliğinde 1 Mart 2022 tarihinde “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda İş Yükü ve Çözüm Önerileri” konulu konferans düzenlendi.
Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Gülsev KALE ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü ARSLAN’ın açış konuşmalarıyla başlayan konferans Anayasa Mahkemesi YouTube sayfasından canlı olarak yayımlandı.
Açış konuşmasında konferansın amacının durum tespiti yaparak meselenin ulaştığı boyutları ortaya koymak olduğunu vurgulayan Başkan Arslan “Bunun yapılması da zorunludur zira bireysel başvurunun etkili bir hak arama yolu olarak sürdürülmesinin önündeki engellerin başında her geçen gün artan iş yükü gelmektedir. Bu nedenle iş yükü meselesini çözmek zorundayız.” dedi.
Başkan Arslan bireysel başvurunun anayasallaşmanın etkili ve önemli bir enstrümanı olarak ortaya çıktığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti:
“Bireysel başvuruyla birlikte Anayasa Mahkemesi, kamu gücünün eylem, işlem ve hatta ihmallerinin anayasal hak ve özgürlükleri ihlal edip etmediğinin denetimini yapmaya başlamıştır. Esasen bu durum gündelik hayatın anayasallaşmasını sağlamış, daha önce görülmedik şekilde, kişilerin toplumsal ilişkilerinden kaynaklanan ve bir şekilde yargısal sürece taşınan hak ihlali iddiaları anayasa şikâyeti olarak anayasa yargısının alanına girmeye başlamıştır. Bu durum Anayasa Mahkemesini soyut kuralların anayasallık denetimini yapan bir yüksek yargı organı olmanın ötesine taşıyarak bireylerin günlük hayatına dokunan bir mahkemeye dönüştürmüştür.”
Yaklaşık on yıllık bireysel başvuru uygulamasında ağır bir iş yüküyle karşı karşıya olunduğuna değinen Başkan Arslan, bireysel başvurunun başladığı 23 Eylül 2012 tarihinden bugüne toplam 383 bin civarında başvuru yapıldığını, bunlardan yaklaşık 310 bininin karara bağlandığını ve bugün itibarıyla Anayasa Mahkemesi önünde 73 binin üzerinde derdest başvuru bulunduğunu belirtti.
Başkan Arslan, iş yüküyle etkili mücadelenin sadece Anayasa Mahkemesinin elverişli enstrümanlar kullanmasıyla çözülebilecek bir mesele olmadığının altını çizerek bireysel başvuruda hak ihlaline sebep olan kaynağın kurutulması için çalıştıklarını ifade etti.
Bireysel başvuru sürecine bir şekilde müdahil olan tüm paydaşların, yasama, yürütme ve yargının Anayasa Mahkemesinin belirlediği temel hakları koruma standartlarını dikkate alarak ve uygulayarak yeni başvuruların ve ihlallerin engelleneceğini vurgulayan Başkan Arslan, konferansın başarılı ve verimli geçmesini dileyerek tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan’ın başkanlığındaki Birinci Oturum’da “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda Mevcut Durum ve Öneriler” konularında dinleyicilere bilgiler verildi.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Kadir Özkaya başkanlığındaki İkinci Oturum’da “İnsan Hakları Paydaş Kurumları ve Öneriler” konularında sunumlar yapıldı.
Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Onar başkanlığında gerçekleştirilen Üçüncü Oturum’da ise “Karşılaştırmalı Hukukta Anayasa ve İnsan Hakları Yargısında İş Yükü” konusu hakkında bilgi verildi.
Konferans, soru cevap bölümlerinin ardından konuşmacılara plaket takdimi ile sona erdi.
Başkan Arslan’ın konuşma metnine ulaşmak için tıklayınız.
Anayasa Mahkemesinin Kararlarının Etkili Uygulanması Projesi Kapsamında Bölge Toplantısı İstanbul’da Düzenlendi
14 Şubat 2022
Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliği ve Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi kapsamında, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru ihlal kararları ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmasına ilişkin bölge toplantısı 14 Şubat 2022 tarihinde İstanbul’da başladı. Toplantıya Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa Konseyi Ankara Ofisi Başkanı Cristian Urse, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Daire Başkanı Halil Koç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Murat Boylu, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz katıldı.
Toplantının açılışında konuşma yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, temel hak ve özgürlüklerin korunmasının tüm toplumların temel önceliği olduğuna vurgu yaparak asıl amacın bireysel başvurunun etkili şekilde uygulanıp yeni ihlallerin ortaya çıkmasının engellenmesi olduğunu ifade etti.
Başkan Zühtü Arslan bireysel başvurunun etkili bir şekilde, iyi işleyen bir hak arama yolu olarak devam etmesinin sadece Anayasa Mahkemesinin çabalarıyla mümkün olmadığını; yasama, yürütme ve yargı organlarının, idari mercilerin bu konuda duyarlı olmasıyla ve objektif etkiyi hayata geçirmesiyle ancak mümkün olabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye için bireysel başvurunun hukuk sistemi ve hak, özgürlüklerin korunması bakımından gerçekten büyük bir kazanım olduğunu vurgulayan Başkan Zühtü Arslan, bireysel başvurunun insanımıza yapılan en büyük hizmetlerden biri olduğunu ama bu hizmeti sürdürmenin, bu kurumu iyi işleyen, etkili bir hak arama yolu olarak devam ettirmenin de herkesin sorumluluğunda olduğunu belirtti.
Başkan Zühtü Arslan, bu tür toplantılar ve karşılıklı diyaloglar sayesinde bireysel başvurunun gelecek dönemde çok daha başarılı bir şekilde uygulanacağına inandığını dile getirdi.
Toplantının ikinci gününde bireysel başvuru ihlal kararlarının “idari yargıya” etkilerinin tartışıldığı toplantıda Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı, yeniden yargılama, idari yargıda karşılaşılan sorunlar ve öneriler başlıklı sunumlar yapıldı.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Kadir Özkaya, bireysel başvurunun hayata geçirilmesinin temel hak ve özgürlüklere ilişkin evrensel standartların idari ve yargısal kararlara yansıması konusunda rehberlik yaptığını söyledi.
Bu toplantının da sistemin işleyişine ilişkin idari yargı yerlerinin belirlediği sorunların tespit edilip giderilmesine vesile olacağına inandığını dile getiren Özkaya, Anayasa Mahkemesi kararlarına yapılacak eleştirileri ve tespitlerin, getirilecek çözüm önerilerinin kendileri için çok değerli olduğunu vurguladı.
Avrupa Konseyi tarafından desteklenen “Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi” kapsamında düzenlenen İstanbul'daki bölge toplantısı 15 Şubat 2022 tarihinde sona erdi.
Başkan Arslan’ın konuşma metnine ulaşmak için tıklayınız.
SÖYLEŞİLER |
“Anayasa Mahkemesi Söyleşileri”nin İlki Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Katılımıyla Yapıldı
3 Kasım 2021
İnsan için gelişimin sonsuz bir yolculuk olduğu düşüncesinden yola çıkılarak alanında uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan “Anayasa Mahkemesi Söyleşileri”nin ilki yapıldı.
Yüce Divan Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Prof. Dr. İlber Ortaylı “İlk Anayasalar ve Eşraf” başlıklı bir sunum yaptı. Söyleşiye Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, üyeler, raportörler ve kurum personeli katıldı. Başkan Arslan, Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya sunumu için teşekkür ederek günün anısına plaket verdi. Hatıra fotoğrafı çekiminin ardından Prof. Dr. Ortaylı Anayasa Mahkemesi çalışanları için kurum kütüphanesinde kendi kitaplarını imzaladı.
“Anayasa Mahkemesi Söyleşileri”nin İkincisi Prof. Erol Parlak’ın Katılımıyla Yapıldı
19 Ocak 2022
Alanında uzman kişilerin katılımıyla düzenlenen “Anayasa Mahkemesi Söyleşileri”nin ikincisi yapıldı. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Erol Parlak’ın konuk olduğu “Yerelden Evrensele Anadolu Müziği” konulu söyleşide Prof. Erol Parlak katılımcılara Türk Halk Müziğinden örnekler de sundu.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Prof. Erol Parlak’a sunumu için teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etti. Hatıra fotoğrafı çekiminin ardından program sona erdi.
X
