Paylaş | 27 Nisan 2025

Anayasa Mahkemesinin 63. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında “21. Yüzyılda Anayasa Yargısının Geleceği” temalı uluslararası sempozyum düzenlendi.

25-26 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyuma 35 ülke ile 7 uluslararası kurum ve kuruluştan çok sayıda temsilci, yüksek yargı organlarımızın başkan ve üyeleri, üst düzey hukukçular ile akademisyenler katıldı.

“Sempozyum, Anayasal Yargının Gelişimine Dair Ortak Vizyonumuzu Güçlendirecektir.”

Sempozyumun ilk gününde gerçekleştirilen özel oturumda konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Türk Anayasa Mahkemesinin anayasa yargısının evrensel ilkeleri temelinde uluslararası iş birliğine büyük önem atfettiğini belirtti. Bu bağlamda Türk Anayasa Mahkemesinin Avrupa Anayasa Mahkemeleri Konferansı (CECC), Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliği (AAMB) gibi platformların yanı sıra, kurucu üyesi olduğu Türk Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı (TÜRK-AY) ve İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı (İDAY) bünyesinde de aktif bir rol üstlendiğini ifade eden Başkan Özkaya, sempozyumun uluslararası hukuka bilhassa anayasa hukukuna yeni bakış açıları kazandıracağını ve ele alınan konular itibarıyla teknoloji ile hukuk arasındaki ilişkiyi farklı boyutlarıyla değerlendirme imkânı sunacağını vurguladı. Sempozyumun anayasal yargının gelişimine dair ortak vizyonu güçlendireceğine inandığını ifade eden Başkan Özkaya, yargı kurumları arasında daha güçlü bağların kurulmasına vesile olmasını temenni ederek başarılı ve verimli bir sempozyum diledi.

Başkan Özkaya’nın yönettiği özel oturumda, konuk heyetlerin başkanları da söz alarak sempozyumun uluslararası hukuk ve yargı sistemlerine son derece faydalı olacağına inandıklarını belirterek davetlerinden ötürü Türk Anayasa Mahkemesine teşekkür etti ve Anayasa Mahkemesinin 63. kuruluş yıldönümünü kutladı.

Açış Oturumu Üst Düzey Hukukçuların Konuşmalarıyla Başladı

Sempozyumun açış oturumunda Afrika İnsan ve Toplum Hakları Mahkemesi Başkanı Imani Daud Aboud, Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliği Dönem Başkanı ve Tayland Krallığı Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Nakharin Mektrairat, Avrupa Anayasa Mahkemeleri Konferansı Dönem Başkanı ve Arnavutluk Anayasa Mahkemesi Başkanı Holta Zaçaj ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye Hâkimi Prof. Dr. Saadet Yüksel katılımcılara hitap etti.

Anayasa Yargısında Dijitalleşmenin Getirdiği Fırsatlar ve Potansiyel Riskler Ele Alındı

Sempozyumun ikinci gününde akademik oturumlar gerçekleştirildi. İlk oturumda “Dijital Çağda Anayasa Yargısı” başlığı altında sunumlar yapıldı. Moderatörlüğünü İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal’ın üstlendiği oturuma, Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Çetin Elmas, Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Önder, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Abdurrahman Eren ve Türk-Alman Üniversitesinden Prof. Dr. Mesut Serdar Çekin sunumlarıyla katkıda bulundu. Teknolojik gelişmeler, küreselleşme, bireysel haklar ve demokratik değerler ışığında anayasa yargısının nasıl şekilleneceğine dair çok yönlü bir tartışma ortamı sunan oturumda, anayasa yargısında dijitalleşmenin getirdiği fırsatlar ve potansiyel riskler ele alındı.

İkinci oturumda ise “Anayasa Yargısında Yeni Sorunlar ve Fırsatlar” konusu ele alındı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Lüksemburg Hâkimi Stéphane Pisani, BM Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Hâkimi Prof. Dr. Yusuf Aksar, Letonya Eski Devlet Başkanı Egils Levits ve Mısır Arap Cumhuriyeti Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı Boulos Fahmy Iskandar’ın sunumlarıyla gerçekleştirilen oturumun başkanlığını İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca yaptı. Oturumda, anayasa yargısının geleceği ve hukukun temel ilkelerinin değişen dünyaya uyarlanmasına ilişkin konular değerlendirildi ve insan hakları mücadelesinin anayasal düzlemde nasıl ele alınması gerektiği hususu tartışıldı.

Oturumların soru-cevap bölümleriyle desteklendiği sempozyum, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Basri Bağcı’nın kapanış konuşmasıyla sona erdi. Başkanvekili Bağcı konuşmasında, dijital çağın her alanda farklı değişim ve gelişimlere sahne olduğunu belirterek dijitalleşmenin hukuk alanındaki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yeniliklerin pozitif yönleriyle birlikte negatif yönlerinin de olduğunu hatırlatan Bağcı “Görev ve yetkileri kapsamında tüm mahkemeler; dijitalleşmenin negatif yönlerine karşı güçlü bir koruma sağlamalı, pozitif yönlü yenilikleri desteklemelidir.” dedi.

Anayasa Mahkemesi ile Üç Ülkenin Yüksek Yargı Organları Arasında İkili İş Birliği Anlaşması İmzalandı

63.kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Türk Anayasa Mahkemesi; Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi ve Cezayir Anayasa Mahkemesi ile ikili iş birliği anlaşmaları imzaladı. Başkan Özkaya; anlaşmaların taraflarına, ülkelere ve tüm hukuk âlemine hayırlı olmasını temenni etti.

Öte yandan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, konuk heyetlerin başkanları ile ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. Ayrıca sempozyumda Anayasa Mahkemesinin 63 yıllık tecrübesini ve bugünkü kurumsal profilini gösteren Anayasa Mahkemesi tanıtım filmi de izletilerek Türk Anayasa Mahkemesinin yapısı, görev ve yetkileri ile faaliyetleri hakkında katılımcılara geniş kapsamlı bilgiler sunuldu.