Paylaş | 10 Mayıs 2025

Anayasa Mahkemesi ile Ankara Bilim Üniversitesi iş birliğinde “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvurunun Türk Hukukuna Etkisi” konulu sempozyum düzenlendi.  

Ankara Bilim Üniversitesi Maltepe Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma; Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Basri Bağcı, Anayasa Mahkemesi Üyeleri Recai Akyel, Yılmaz Akçil, Ömer Çınar, Metin Kıratlı, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, Ankara Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Arıcı ve Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Azaklı’nın yanı sıra akademisyenler ile hukukçular katıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Özkaya konuşmasında, “Adalet hayatın üzerinde yürüdüğü temeldir. Hukukun asıl amacı adaleti sağlamaktır.” dedi. Başkan Özkaya, anayasaların bireylerin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan toplumsal sözleşmeler olduğunu, anayasa mahkemelerinin ise bu sözleşmelerin güvencesi konumunda bulunduğunu dile getirdi.

Bireysel başvuru sisteminin bireylerin doğrudan anayasa mahkemelerine ulaşabilmelerine imkân sağlayan bir yol olduğunu aktaran Başkan Özkaya, 2010 anayasa değişikliğiyle Türk hukuk sistemine dâhil olan bireysel başvuruya ilişkin bilgi verdi. Başkan Özkaya, bireysel başvuru sisteminin temel hak ve özgürlüklerin korunması ve Anayasa’nın etkin uygulanması bakımından önemli bir hak arama yolu sunduğunu vurguladı.

Giderek gelişen ve güçlenen bir müessese olan bireysel başvuru sisteminin dönüştürücü bir etkiye de sahip olduğunu vurgulayan Başkan Özkaya, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuruda verdiği ihlal kararlarının oranlarına değinerek “Türk hukuk sistemi de artık adli ve idari yargı düzenlerinde anayasal anlamda anayasal denetim yapmaya başladı. Evrensel ilke ve standartları Türk hukuk sisteminde uygulamaya başladı. Öteden beri uyguluyordu ama daha bir farkındalık oluştu. Bireysel başvuru burada dönüştürücü etki gücünü gösterdi. Sistemin oluşturduğu farkındalık aracılığıyla tüm yargı yerlerimiz temel hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi bağlamında standartların daha da iyileşmesine katkı yaptı.” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi Üyesi Yılmaz Akçil’in oturum başkanı olduğu “Bireysel Başvurunun Kamu Hukukuna Etkisi” başlıklı oturumda, Prof. Dr. Cumhur Şahin, Dr. Zuhal Bereket Baş, Dr. Gonca Erol ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Dr. Recep Kaplan sunum yaptı. Oturumun açılışında konuşan Yılmaz Akçil, bireysel başvurunun hukuk sistemindeki dönüştürücü rolüne dikkat çekerek, “Bireysel başvuru, hukuk sistemimizde yeni sayılabilecek bir müessese olmasına rağmen çok önemli bir yere sahiptir.” dedi.

Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar’ın oturum başkanlığını yaptığı “Bireysel başvurunun Özel Hukuka Etkisi” başlıklı ikinci oturumda ise Prof. Dr. Kadir Arıcı, Yargıtay Üyesi Salim Küçük, Dr. Zeynep Bahadır Dalkıran ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Özgür Duman sunumlarını gerçekleştirdi. Oturumun açılışında konuşan Ömer Çınar, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru kararlarının uygulamada ufuk açıcı ve yol gösterici nitelikte temel ilkeleri ortaya koyduğuna dikkati çekti. 

Sempozyum, soru-cevap bölümleriyle sona erdi.